Marchewkowa fantazja - czyli szwajcarski "Rüeblitorte"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    30 dag
  • jaja

    5
  • cukier

    25 dag
  • skórka z cytryny

    1
  • migdały

    25dag mielone
  • mąka

    8 dag
  • cynamon Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • sok z marchwi

    1/2 l
  • budyń waniliowy

    1 op
  • galaretka pomarańczowa

    1 op
  • marcepan

    10 dag
  • cukier puder

  • barwnik

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy kogel mogel z żółtek, cukru i otartej skórki z cytryny. Mieszamy mielone migdały z mąką, proszkiem, cynamonem, szczyptą soli. Dodajemy na przemian z marchewką do masy jajecznej i ucieramy. Dodajemy sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą. Wylewamy wszystko na natłuszczoną tortownicę o śr 26cm i pieczemy ok 40 min w 180 st. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Na soku marchwiowym gotujemy budyń. Do gorącej masy wsypujemy sypką galaretkę i mieszamy. Przestudzoną masą polewamy torcik i dekorujemy marchewkami z marcepanu. (Marcepan zagniatamy z cukrem pudrem, tak aby sie nie kleił. Dodajemy pomarańczowy barwnik i zielony. Formujemy małe marchewki).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 12.03.2014 13:14
super kolorek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat