Marchewka zasmażana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewki

    4-5 sztuk
  • woda

    100 ml
  • cukier kryształ

    3 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewki obieramy, płuczemy w zimnej wodzie i ścieramy na tarle na grubym oczku.
Do niewielkiego garnka wlewamy wodę i dodajemy marchewkę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do całkowitej miękkości, co jakiś czas mieszając żeby nie przywarła. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody.
Gdy marchewka będzie ugotowana dodajemy cukier i sól. Następnie na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Mieszając przygotowywujemy zasmażkę.
Dodajemy ją do marchewki, dobrze mieszamy do połączenia się skłądników.
Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta41 09.01.2016 09:37
Robię podobną tylko marchewkę kroję w kostkę;)
Ewelina1991 09.01.2016 09:12
pyszna marchewka
Gracer 08.01.2016 21:04
smaki z dzieciństwa
Madzik239 08.01.2016 21:03
Przepyszna słodziutka marchewka- smak dzieciństwa.Moja mamusia robi najlepszą.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat