Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewka zasmażana

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchewki 4-5 sztuk
woda 100 ml
cukier kryształ 3 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewka zasmażana

Marchewki obieramy, płuczemy w zimnej wodzie i ścieramy na tarle na grubym oczku.
Do niewielkiego garnka wlewamy wodę i dodajemy marchewkę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do całkowitej miękkości, co jakiś czas mieszając żeby nie przywarła. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody.
Gdy marchewka będzie ugotowana dodajemy cukier i sól. Następnie na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Mieszając przygotowywujemy zasmażkę.
Dodajemy ją do marchewki, dobrze mieszamy do połączenia się skłądników.
Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 09.01.2016 09:37
Robię podobną tylko marchewkę kroję w kostkę;)
Ewelina1991 09.01.2016 09:12
pyszna marchewka
Gracer 08.01.2016 21:04
smaki z dzieciństwa
Madzik239 08.01.2016 21:03
Przepyszna słodziutka marchewka- smak dzieciństwa.Moja mamusia robi najlepszą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak