Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewka z groszkiem i kukurydzą w sosie śmietanowym

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 500 g
groszek mrożony 1 szkl.
kukurydza w puszce 1 szkl.
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
mąka 1 łyżka
śmietana gęsta 3-4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewka z groszkiem i kukurydzą w sosie śmietanowym

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę.
Dodajemy groszek i kukurydzę mrożoną (kukurydzę konserwową dodajemy na końcu, tylko aby się zagrzała), wlewamy wodę - mniej więcej do wysokości warzyw, dodajemy masło oraz cukier - dzięki czemu groszek zachowa ładny zielony kolor, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości.
Śmietanę rozprowadzamy ze szczyptą soli i mąką, dodajemy gorący wywar spod warzyw, dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
Dolewamy do warzyw, mieszamy i zagotowujemy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 08.09.2016 20:30
wygląda apetycznie
Klausia 18.10.2015 13:40
ciekawy dodatek
mufinka79 08.03.2014 20:44
Dziękuję :)
Ania84 07.03.2014 20:32
pyszności :) i jakie kolorki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak