Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewka po marokańsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 600 g
ząbki czosnku 2 szt
woda 500 ml
oliwa 1 łyżka
Kminek mielony Prymat 1 łyżka
sok z cytryny 2 szt
kminek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewka po marokańsku

Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na cienkie plasterki lub w paski. Ząbki czosnku obrać, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć kiełki. 1 ząbek pokroić na plasterki. Do rondelka wlać wodę, włożyć marchewkę i 2 połówki ząbka czosnku. Dodać oliwę oraz mielony kminek. Doprawić do smaku solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na umiarkowanym ogniu, aż płyn odparuje a marchewka będzie miękka, ale nie powinna się rozpadać. Marchewkę zestawić z ognia do ostygnięcia. Dodać sok z cytryn, plasterki czosnku oraz nasiona kminu i wymieszać. Potrawę przełożyć do małej salaterki i wstawić do lodówki na dobę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 09.01.2014 16:45
ciekawy przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak