Marchewka po marokańsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    600 g
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • woda

    500 ml
  • oliwa

    1 łyżka
  • kminek mielony

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 szt
  • kminek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na cienkie plasterki lub w paski. Ząbki czosnku obrać, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć kiełki. 1 ząbek pokroić na plasterki. Do rondelka wlać wodę, włożyć marchewkę i 2 połówki ząbka czosnku. Dodać oliwę oraz mielony kminek. Doprawić do smaku solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na umiarkowanym ogniu, aż płyn odparuje a marchewka będzie miękka, ale nie powinna się rozpadać. Marchewkę zestawić z ognia do ostygnięcia. Dodać sok z cytryn, plasterki czosnku oraz nasiona kminu i wymieszać. Potrawę przełożyć do małej salaterki i wstawić do lodówki na dobę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
noninka77 09.01.2014 16:45
ciekawy przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat