Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewka karmelizowana - z majonezem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 4-5 duże
sól do smaku
cukier brązowy 1 łyżka
miód płynny 1-2 łyżeczki
masło 30-50 g
majonez tradycyjny 1 łyżka

Porada

Marchew w trakcie karmelizowania można lekko oprószyć kardamonem, cynamonem lub imbirem, co nada jej intensywnego aromatu.

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewka karmelizowana - z majonezem

Marchewki włożyć do garnka z lekko osolonym wrzątkiem i ugotować do miękkości, ale powinny pozostać dość jędrne. Odcedzić, zalać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia. Osączyć, obrać i utrzeć na wiórki dowolnej grubości.

Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier trzcinowy i dokładnie wymieszać dodając łyżkę wody, aby cukier się rozpuścił - odparować.
Dołożyć utartą marchew i smażyć na sporym ogniu, co jakiś czas potrząsając patelnią, aby marchew nie przywierała. Pod koniec dodać łyżeczkę płynnego miodu, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać z majonezem i podawać w temp. pokojowej lub po schłodzeniu w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak