Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewka duszona z kalafiorem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
olej do smażenia
marchewki 7 małych sztuk
kalafior 1/4 małej sztuki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
kurkuma 1 szczypta
ziarenka smaku paprykowe 1 łyżeczka
przyprawa uniwersalna wg uznania
pieprz do smaku
masło roślinne 2 czubate łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewka duszona z kalafiorem

Kroki postępowania

1
Czosnek pokroić w cienkie plasterki, zrumienić na oleju.
Krok 1 - Marchewka duszona z kalafiorem foto
2
Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół, ewentualnie na krótsze kawałki. Kalafior podzielić na niezbyt duże różyczki. Marchewki i kalafior wrzucić do czosnku, smażyć razem ok. 2 minuty co chwilę mieszając.
Krok 2 - Marchewka duszona z kalafiorem foto
3
Do warzyw wlać ok. 1 szklankę wody, dodać bazylię i przyprawy, wymieszać. Dusić pod przykryciem.
Krok 3 - Marchewka duszona z kalafiorem foto
4
Jak warzywa będą już prawie miękkie,zdjąć przykrywkę i odparować prawie cały płyn. Dodać masło roślinne, mieszać, aż się rozpuści, odparować powstały płyn.
Krok 4 - Marchewka duszona z kalafiorem foto
5
Podawać np. jako dodatek do obiadu posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Krok 5 - Marchewka duszona z kalafiorem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 26.09.2013 21:41
Takie dodatki do obiadu,to ja bardzo chętnie zjem.
tessinka 24.07.2012 22:44
Lubię duszone warzywka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak