marchew zapiekana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    4 duże
  • mleko

    1/3 szklanki
  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • wywar warzywny

    3 łyżki
  • śmietana

    1/3 szklanki
  • pieprz

  • sól

  • żółtko jajek

    2 szt
  • ser żółty

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Masło topimy na patelni, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy mleko i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje dodajemy żółtka zmieszane z wywarem warzywnym. Marchew kroimy w grube talarki, układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 150 stopniach przez 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasiunia1988 25.10.2011 21:51
ciekawe czy będzie dobre do obiadu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat