Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marcepanowe ciasto z śliwkami

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
cukier 200 g
cukier waniliowy 2 łyżki
sól szczypta
jajko 5 szt
masa marcepanowa 200 g
mąka pszenna 250 g
mąka ziemniaczana 75 g
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
migdały tarte 2 łyżki kopiaste
cukier 4 łyżki
śliwki
migdały słupki

Przepis i sposób przygotowania na: Marcepanowe ciasto z śliwkami

Kroki postępowania

1
Margarynę, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Dodać startą na tarce masę marcepanową, tarte migdały i ponownie utrzeć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy i zmiksować na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 25*38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić ciasto.
Krok 1 - Marcepanowe ciasto z śliwkami foto
2
Na górze gęsto ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu lekko dociskając w ciasto. Posypać cukrem i słupkami migdałów.
Krok 2 - Marcepanowe ciasto z śliwkami foto
3
Piec w 180 stopniach około 50 minut do suchego patyczka.
Krok 3 - Marcepanowe ciasto z śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 30.11.2014 20:45
pyszne ciacho:)
Kejti 25.09.2014 07:11
Mniam,marcepan,śliwki,migdały,super połączenie :-)
Ela15 19.09.2014 11:37
bardzo smaczne
Margo1 05.09.2014 08:48
moje ulubione
bietka 02.09.2014 18:10
pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak