Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marcepanowe ciasto z gruszkami i polewą czekoladową

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
jajko 5 szt
marcepan 200 g
skórka z cytryny 1,5 lyzeczki
olejek migdałowy 1 lyzeczka
masło 200 g
proszek do pieczenia 2 lyzeczki
gruszki 3 szt

polewa

czekolada mleczna pol tabliczki
śmietana 30% 3 lyzki

dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat 2 lyzki
olej 1 lyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Marcepanowe ciasto z gruszkami i polewą czekoladową

Masło ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy marcepan i po jednej sztuce jajka. Gdy masa będzie już gładka to dodajemy skórkę z cytryny, olejek migdałowy oraz mąkę i miksujemy na niskich obrotach miksera. Tortownice smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy gotową masę. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i układamy na wierchu ciasta. Pieczemy w 170 stopniach do tzw, suchego patyczka. W moim piekarniku ciasto piekło się 35 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Sporządzamy polewę: Czekoladę i śmietankę umieszczamy w rondelku. Stawiamy na palnik i rozpuszczamy czekoladę, należy przez cały czas mieszać. Gdy czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką to polewamy wierzch ciasta. Smacznego:-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 04.02.2017 01:01
Wygląda smakowicie :)
Futka 03.02.2017 12:38
Wspaniałe i bardzo apetyczne ciasto :)
wwwiolka 03.02.2017 11:56
Bardzo fajny przepis.
Wiesława1 03.02.2017 11:47
Pyszne ciasto
Konczi 03.02.2017 11:20
super ciacho :)
endzi
endzi 03.02.2017 11:17
Musi byc smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak