Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marcepanowe buły

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mleko 2% 300 ml
masło 60 g
cukier 1/2 szkl
mąka pszenna 550 g
jajko 2 szt
drożdże świeże 20 g
olejek migdałowy
sól szczypta

nadzienie

migdały 200 g
śmietana 30% 1/2 szkl
jajko 1 szt
cukier 1/2 szkl
olejek migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: marcepanowe buły

Ciasto:
Drożdże i cukier rozpuściłam w letnim mleku. Masło rozpuściłam.
Wymieszałam wszystkie składniki na ciasto, Wyrobiłam ciasto do momentu aż było miękkie i elastyczne. Włożyłam do miski, przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Nadzienie:
Migdały dobrze zmieliłam, dodałam do nich pozostałe składniki, dobrze wymieszałam.

Ciasto jeszcze chwilę wyrobiłam. Formowałam z niego kulki, nadziewałam je masą i formowałam bułeczki. Piekłam w 180 stopniach do zrumienienia, około 20 minut.
podałam posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 03.01.2015 11:26
Bardzo fajny przepis.
Wacław 03.01.2015 09:55
ciekawy deser
Maridka19 03.01.2015 09:23
Wspaniale wygląda :)
Magula 02.01.2015 21:16
oo jakie fajne!
norweska20 02.01.2015 20:50
chętnie bym spróbowała
olkaaa 02.01.2015 19:16
Ciekawa propozycja.
jola1508 02.01.2015 19:10
jeszcze takich nie jadłam, fajna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak