Marcepanowa tarta z gruszkami

Marcepanowa tarta z gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka

    25 dag
  • cukier

    4 łyżki
  • masło

    12 dag
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1

Nadzienie

  • gruszki

    4
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • jajka

    5 szt
  • cukier

    17 dag
  • śmietana 30%

    200 ml
  • marcepan

    20 dag
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Zagniatamy z podanych składników kruche ciasto. Chłodzimy 30 min i wyklejamy natłuszczoną formę na tartę wraz z bokami. Pieczemy 30 min. gruszki myjemy, obieramy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy gęsto wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Marcepan kruszymy i ucieramy ze śmietaną, dodajemy jaja, cukier, skórkę cytrynową, ucieramy n a jednolitą masę. Wykładamy ok 5-6 łyżek na podpieczony spód i układamy gruszki. Zalewamy resztą masy i pieczemy 40 min w 180 st. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

18.05.2016 12:45
bardzo dobra

Grazyna0211

13.10.2015 20:40
świetna tarta

misia53

13.10.2015 19:21
Fantastyczne słodkości

Janina

13.10.2015 15:15
Pyszności;)

Malinka

13.10.2015 12:56
Cudownie się prezentuje! A co do smaku... pewnie wyjątkowa!

Renataj

13.10.2015 12:37
Kusząco wygląda:)

Wacław

13.10.2015 10:29
piękne i smaczne !!!!!!

mirosława4

13.10.2015 10:10
zjadłabym kawałek

cukierenkaklementynki

13.10.2015 09:19
mniam mniam, zjadłabym kawałeczek! pysznie wygląda!

Madzai

13.10.2015 09:06
Nic tylko zjeść :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat