Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mango curd

4.0
(27)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mango 2 sztuki
sok z pomarańczy 75 ml
sok z cytryny 1/2 sztuki
cukier 90 gram
masło 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
jajko 2 sztuki
limoncello 2 łyżki
kremówka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mango curd

Mango obrać ze skórki, pokroić drobno, zmiksować na mus i wrzucić do rondelka o grubym dnie. Dodać sok z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i Limoncello. Wszystko lekko podgrzać, do połączenia składników, odstawić.
W miseczce ubić lekko jajka z cukrem. Wlać do rondelka z musem, dodać masło i kremówkę. Rondelek ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku/kilkunastu minutach zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Przechowywać do kilku dni w lodówce.
Smacznego :)

Uwagi: Ja pominęłam Limocello. Wyszło mi ok 800 ml kremu, ale wszystko zależy od wielkości mango.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 25.04.2014 17:10
ciekawy przepis, ładny kolorek
Grażyna13 14.04.2014 11:30
co za pyszności :)
mysza75 06.01.2014 13:02
pyszny kremik i ten kolor :-)
Klausia 19.11.2013 14:41
kolejne cudo :)
pajbek 25.09.2013 04:51
Pyszna sprawa :-)
Ewelina47 13.06.2013 13:45
bardzo ładnie wygląda a ciekawe jak smakuje , super
pestka 25.05.2013 14:04
bardzo ciekawy deser
Bernadeta1 14.04.2013 00:16
bardzo smaczny taki deser
artur7 01.04.2013 06:26
jeszcze nie probowalem do ciast fajne
Zosia1 26.03.2013 10:43
to musi dopiero być poezja smaku
Fiffi 22.03.2013 23:55
bardzo ciekawy przepis
ONY_za_kare 19.03.2013 14:32
jest super! ostatnio u siostry coś takiego jadłem!
Alex_M 19.03.2013 14:09
pyszny jest!
Juleczka20 19.03.2013 08:20
pyszny kremowy mussik:)
fotoviderek 19.03.2013 07:44
Deser wspaniały. Pycha :)
iziona 19.03.2013 07:42
Cudowny kolor taki zachęcajacy do spróbowania :)
dwa pokoje z kuchnią 19.03.2013 07:01
piękny kolor! w smaku musi być przepyszne!
manaika 18.03.2013 23:39
muszę to wypróbować!
Mysiunia 18.03.2013 22:33
też jeszcze nie robiłam, dobry i dokładny przepis :)
Łucja 18.03.2013 22:33
można go stosować do wszelki deserów, ciast, ciasteczek, bez, przepyszny jest również na samo :) lekki, kremowy, słodki .... a do czego ja go stosowałam to pokarzę już wkrótce :D
leonowie 18.03.2013 22:29
jeszcze nie jadłam. do czego je stosowałaś?
angelika14 18.03.2013 22:10
ciekawe,wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak