mandarynkowy zawrót głowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt
  • mąka

    5 łyżek
  • cukier

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • masa

  • margaryna

    1 szt
  • serek homogenizowany

    2 szt
  • sok z cytryny

    1 szt
  • cukier puder

    100 g
  • galaretka owocowa

    2 szt
  • mandarynki

    600 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto ;
białka ubijamy na sztywno , po kolei dodajemy żółtka z cukrem na zmianę , i jeszcze ok 5 min ucieramy , na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem i do piekarnika

Masa ; miękka Kasię ucieramy z cukrem , następnie dodajemy serki danio ciągle ucierając a na koniec sok z cytryny .

Galaretki rozpuszczamy w 1l wody i studzimy

Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki

Upieczony biszkopt kroimy na pierścienie , czyli przykładamy talerzyk na biszkopt i ob krajamy tak by pierścień miał ok 2-3cm , następnie mniejszy talerzyk i znów kroimy , na koniec ja używam pokrywki od słoika na najmniejszy juz pierścień który pozostawia kółeczko
Teraz bierzemy największy pierścień i układamy w formie potem zostawiamy lukę na galaretkę i owoce i dajemy następny pierścień , w wolne miejsca wlewamy galaretkę i układamy owoce i tak mamy zrobioną całą jedną część i smarujemy ją masą następnie ,w miejsce gdzie był pierścień z galaretki dajemy pierścień z biszkoptu czyli tak by pasował wielkością do miejsca z którego był wzięty i robimy kolejną warstwę na zmianę biszkopt i galaretka z owocami , na wierzch masa i dekorujemy według uznania

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchareczka2 10.09.2013 18:22
wygląda bardzo smakowicie
IZABELA29 03.02.2013 09:37
świetnie skomponowane ciacho, ja czekam aż weżnie mnie ochota na eksperyment z ciastem biało kakaowym..Może na rocznice śluby zrobię sobie podobny torcik
edi 11.01.2013 13:32
fajny
kasim 02.05.2012 21:33
wygląd i ciekawy przepis :)
zuzanna_z 18.04.2012 12:41
wyglada super
Iza10 22.01.2012 18:52
zjadł`by człowiek ; )
dorotka0000025 11.12.2011 13:27
ciekawy przepis ;-)
Anna133 19.11.2011 12:34
galaretka mandarynkowa lub pomarańczowa
Anna133 19.11.2011 12:33
smak serków najlepiej waniliowy ;)
Anna133 19.11.2011 12:33
serki najlepsze sa danio , muszą być gęste bez zbędnej wody

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat