mandarynkowy zapach do ciast

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mandarynki

    4 szt
  • wódka

    30 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mandarynek obieramy skórkę, ale tak aby nie została na niej warstwa albedo, czyli ta biała gorzka część.Te cieniutkie skrawki namaczamy 3 dni, co jakiś czas zmieniając wodę. Ma to służyć oczyszczeniu skórek z oprysków. Po tym czasie kroimy skórki na cieniutkie paseczki i umieszczamy w słoiku lub butelce i zalewamy wódką. Odstawiamy na minimum 2 tygodnie.Można dodawać go ciast, deserów itp

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 26.10.2013 22:51
fajny pomysł!!
Habibi 08.09.2013 12:40
Ze skórek mandarynkowych robię nalewkę :)
ekasia 07.09.2013 13:49
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat