Przepis i sposób przygotowania na: Mandarynkowy torcik naleśnikowy
Kroki postępowania
350 g półtłustego twarogu
10 mandarynek ( małych )
3 danonki waniliowe
cukier do smaku
Dodatkowo
kolorowa posypka do ciast
2 kostki czekolady deserowej
1 łyżka cukru pudru
śmietana w sprayu
Twaróg umieścić w misce i rozdrobnić go ucierając z cukrem i danonkami. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki i pokroić na kawałeczki, część odłożyć do dekoracji a resztę wrzucić do sera i wymieszać.
2 jajka
2 szczypty soli
2 szczypty cukru
1 szk oranżady
1,5 szk mleka 3,2%
2 szk mąki pszennej typ 500
3 łyżki oleju
Następnie do drugiej miski wbić jajka, wlać mleko i oranżadę i wsypać pół szklanki mąki. Za pomocą trzepaczki cyklon lub miksera wymieszać ciasto aby było bez grudek. Dosypać kolejne pół szklanki mąki i tak samo mieszać do jednolitej konsystencji. I tak do końca aż skończy się odmierzona ilość mąki. Mąkę dodawać stopniowo aby ciasto się ładnie połączyło i zostało bez grudek. Na koniec wlać olej, dodać sól i cukier i jeszcze raz wymieszać. Na patelnię do naleśników nalewać porcje ciasta i smażyć cienkie placki z obu stron na słomkowy kolor. Po usmażeniu naleśników przystąpić do przekładania. Jeden naleśnik zwinąć ciasno w cienki rulonik i pokroić na plasterki po czym odłożyć.