Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mandarynki
6 sztuk -
mandarynki w puszce w zalewie
1 -
dżem pomarańczowy
1/2 słoika -
cukier puder
1 szklanka -
jajko
5 sztuk -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
imbir
1i1/2 łyżeczki -
mąka
1i1/2 szklanki -
masło
250 g -
biała czekolada
100 g -
śmietana kremówka
1 łyżka -
olej
60 ml -
golden syrup
1 łyżka
Sposób przygotowania
Mandarynki umyć bardzo dokładnie, usunąć szypułki i gotować do miękkości w wodzie. Wyjąć z garnka, zmiksować na najwyższych obrotach na gładki mus.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jajku i dokładnie miksować. Dodać łyżkę śmietany, proszek, imbir, łyżeczkę golden syrup, stopioną czekoladę, olej i na końcu mąkę. Dokładnie zmiksować składniki.
Na samym końcu do ciasta dodać mus mandarynkowy i kilka płatków mandarynek z puszki i przemieszać drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i podsypanej bułką.
Piec 1h w 180C.
Upieczone i przestudzone ciasto naponczować herbatą mandarynkową, do której tez sypnęłam odrobine imbiru.
Dżem z pomarańczy lekko podgrzać. Wysmarować nim wierzch upieczonego ciasta. Udekorować mandarynkami z zalewy oraz płatkami migdałów.
Ciacho jest bardzo aromatyczne i ciekawe w smaku, a dzięki mocnemu naponczowaniu długo wilgotne i świeże!
Naprawdę polecam!
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się