mandarynkowe ciasto jaglane

mandarynkowe ciasto jaglane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 200g cukru

  • 100g masła

  • 200g kaszy jaglanej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • aromat cytrynowy

  • mandarynki

    5 sztuk
  • jajko

    3 szt. małe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

białka należy ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać żółtka i 100g cukru, ubijać dalej. dodać roztopione i ostudzone masło, oraz zblenderowane mandarynki (ewentualnie przetarte), ale całe, ze skórkami, dlatego nalezy je porządnie wymyć i sparzyć.Skórkę można zetrzeć najpierw na tarce, a dopiero potem zblendować mandarynki. Połowę z nich dodać do masy z jajek i masła, delikatnie wymieszać, wsypać kasze jaglaną, dodać proszek do pieczenia i aromat, zamieszać jeszcze raz, równie delikatnie, wylać do foremki, piec 45 minut w 180st. reszte mandarynek wlać do rondla po maśle, dodać pozostałe 100g cukru, ugotować syrop, stale mieszając - polać nim gotowe ciasto przed podaniem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 05.12.2013 07:12
musze kiedys wypróbowac
Marta11 04.12.2013 13:00
ciekawy przepis
Lis 04.12.2013 12:39
ciekawy pomysł na ciasto:)
Marta1986 04.12.2013 12:29
smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat