Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mandarynkowe ciasto jaglane

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

200g cukru
100g masła
200g kaszy jaglanej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat cytrynowy
mandarynki 5 sztuk
jajko 3 szt. małe

Przepis i sposób przygotowania na: mandarynkowe ciasto jaglane

białka należy ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać żółtka i 100g cukru, ubijać dalej. dodać roztopione i ostudzone masło, oraz zblenderowane mandarynki (ewentualnie przetarte), ale całe, ze skórkami, dlatego nalezy je porządnie wymyć i sparzyć.Skórkę można zetrzeć najpierw na tarce, a dopiero potem zblendować mandarynki. Połowę z nich dodać do masy z jajek i masła, delikatnie wymieszać, wsypać kasze jaglaną, dodać proszek do pieczenia i aromat, zamieszać jeszcze raz, równie delikatnie, wylać do foremki, piec 45 minut w 180st. reszte mandarynek wlać do rondla po maśle, dodać pozostałe 100g cukru, ugotować syrop, stale mieszając - polać nim gotowe ciasto przed podaniem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 05.12.2013 07:12
musze kiedys wypróbowac
Marta11 04.12.2013 13:00
ciekawy przepis
Lis 04.12.2013 12:39
ciekawy pomysł na ciasto:)
Marta1986 04.12.2013 12:29
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak