Mandarynkowa eksplozja

Mandarynkowa eksplozja

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt jasny

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    5 łyżki
  • mąka

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki

Ciasto z kakao

  • jajko

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • cukier

    4 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki

Ciasto z orzechami

  • białko

    5 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • orzechy posiekane

    20 dag
  • cukier

    15 dag

Masa

  • żółtko jajek

    5 szt
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mandarynki

    1 puszka
  • cukier

    7 łyżek
  • margaryna

    25 dag
  • mleko

    0,5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mandarynkowa eksplozja foto
Biszkopt jasny robimy tak samo jak ciasto z kakao.
Krok 2 - Mandarynkowa eksplozja foto
Ciasto z kakao:
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy.
Krok 3 - Mandarynkowa eksplozja foto
Ciasto z orzechami robimy tak samo jak ciasto z kakao.
Krok 4 - Mandarynkowa eksplozja foto
Masa:
W niedużej ilości mleka rozrabiamy żółtka i mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na gotujące mleko wlewamy żółtka, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
Krok 5 - Mandarynkowa eksplozja foto
Margarynę ucieramy i dodajemy chłodny krem.
Krok 6 - Mandarynkowa eksplozja foto
Masę dzielimy na pół do jednej połowy dodajemy pokrojone drobno mandarynki.
Krok 7 - Mandarynkowa eksplozja foto
A do drugiej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody.
Krok 8 - Mandarynkowa eksplozja foto
Przełożenie:
Biszkopt jasny- masa z mandarynkami- biszkopt z orzechami- masa z kakao- biszkopt z kakao

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aga-25 16.12.2014 16:03
mniam super wypiek
caralajna 14.08.2014 16:29
kolejne fantastyczne ciasto
romanrafal 13.07.2014 08:03
ciasto palce lizać
Ewelina1991 05.07.2014 08:56
mmm... z mandarynkami- pycha ;)
mysza75 04.07.2014 12:14
jakie pyszne ciasto mniam
fotoviderek 04.07.2014 09:43
Istne niebo w gębie :)
Kejti 04.07.2014 00:05
Świetny deser,chętnie skosztuję :-)
Megg 01.07.2014 11:27
rewelacyjne ciacho
Ola1young 01.07.2014 11:24
bardzo apetyczny deser :)
Renata9 01.07.2014 11:02
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat