Mandarynka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5
  • mąka pszenna

    100 gram
  • mąka ziemniaczana

    100 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    200 gram
  • cukier puder

    3 łyżki
  • budyń śmietankowy

    2
  • śmietana kremówka

    750 gram
  • mandarynki w puszce w zalewie

    2
  • fix do śmietany

    3
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • sok pomarańczowy

    1 litr
  • woda

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubij z 200 g cukru pudru.
Stopniowo dodawaj żółtka,mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Wystudź.
Ciasto nasącz zalewą z mandarynek.
Budynie ugotuj na soku.
Gorący budyń wyłóż na ciasto. Gdy budyń wystygnie ułóż osączone z zalewy mandarynki.
Kremówkę ubij,pod koniec dodając pozostały cukier,śmietan fixy i rozpuszczoną w1/3 szklanki żelatynę.
Ubitą kremówkę wyłóż równomiernie na mandarynkach.
Schłódź przez kilka godzin w lodówce.
Ciasto dodatkowo możesz udekorować mandarynkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ania2610 01.08.2015 20:27
apetycznie wygląda!
Zdzisław 01.08.2015 18:49
takie słodkości bardzo lubię
pestka 01.08.2015 10:08
pyszny deser
Wafelek2601 01.08.2015 10:03
Wygląda pysznie
Futka 01.08.2015 09:57
Cudowne i niezwykle apetyczne ciasto :)
Motorek 01.08.2015 08:08
super ciasto
Ewelina1991 01.08.2015 07:51
pyszne ciasto
2milutka 31.07.2015 23:25
fajne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat