Małże w słodkim winie z czosnkiem, peperoncino i makaronem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małże

    500 g
  • ząbek czosnku

    3 szt
  • wino białe deserowe

    1,5 szkl
  • chilli

  • sól

  • natka pietruszki

  • olej sezamowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. W między czasie małże dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż się całkiem otworzą. Jeżeli jakieś pozostaną zamknięte, wyrzucamy je do kosza (to oznaka, że są nieświeże!)

2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju sezamowego, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek z płatkami chilli i chwilę podsmażamy. Gdy aromat smażonego czosnku zacznie się unosić, dorzucamy małże i wlewamy wino. Całość dusimy pod przykryciem ok 5 minut.

3. Do powstałego sosu dodajemy makaron i jeszcze chwilkę całość trzymamy na ogniu. Tak przygotowane danie posypujemy świeżą pietruszką.


SMACZNEGO :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Damiano 25.05.2015 09:20
smaczne danie
Ania67 17.04.2015 16:49
Muszę spróbować
Ania321 17.04.2015 16:15
Super przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat