Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żółtka jaj
2 sztuki -
olej do smażenia
250 ml -
sok z cytryny
1 łyżeczka -
sól
1/4 łyżeczki -
sos tabasco
3 krople -
małże
1/2 kg -
Bazylia suszona Prymat
1/2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
sól
1 łyżeczka -
chili Prymat
1 łyżeczka -
mąka pszenna
170 gram -
mleko
200 gram -
olej do smażenia
500 ml -
Cebula suszona Prymat
1/2 łyżeczki -
Czosnek suszony Prymat
1/2 łyżeczki -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 łyżka -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczki -
tymianek
1/2 łyżeczki -
oregano
1/2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Małże w majonezie z chili
Najpierw sos: W robocie miksujemy żółtka, dodajemy powoli oliwę, aż się zagęści. Dodajemy sok z cytryny, sól, proszek chili i ostry sos. Sos gotowy przelać do sosjerki.
Małże:
Myjemy i płuczemy, bo często mają trochę piasku a to zgrzyta między zębami ;). Resztę przypraw mieszamy z mąką. Małże zanurzamy w mleku po czym obtaczamy w mące z przyprawami.
W dużym garnku rozgrzewamy olej do 190 stopni i smażymy dosłownie po kilka małż na raz po 3-4 minuty i wyławiamy i dajemy następne. Mają mieć kolor złota.
Podajemy na ciepło z sosem.
Ja dodatkowo posypałem świeżymi porami dla ozdoby.
Smacznego
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się