Małże w majonezie z chili

Małże w majonezie z chili

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka jaj

    2 sztuki
  • olej do smażenia

    250 ml
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • sos tabasco

    3 krople
  • małże

    1/2 kg
  • bazylia otarta Prymat

    1/2 łyżeczki
  • pieprz czamy mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • papryka słodka

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • chili Prymat

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    170 gram
  • mleko

    200 gram
  • olej do smażenia

    500 ml
  • cebula suszona

    1/2 łyżeczki
  • czosnek granulowany

    1/2 łyżeczki
  • chili pieprz cayenne

    1 łyżka
  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • oregano

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na wstępie powiem że ten przepis dostałem na Korsyce po zjedzeniu małż. Jest genialny. Co prawda trzeba masę przypraw, ale dla takich chwil warto żyć ;)

Najpierw sos: W robocie miksujemy żółtka, dodajemy powoli oliwę, aż się zagęści. Dodajemy sok z cytryny, sól, proszek chili i ostry sos. Sos gotowy przelać do sosjerki.

Małże:

Myjemy i płuczemy, bo często mają trochę piasku a to zgrzyta między zębami ;). Resztę przypraw mieszamy z mąką. Małże zanurzamy w mleku po czym obtaczamy w mące z przyprawami.

W dużym garnku rozgrzewamy olej do 190 stopni i smażymy dosłownie po kilka małż na raz po 3-4 minuty i wyławiamy i dajemy następne. Mają mieć kolor złota.

Podajemy na ciepło z sosem.

Ja dodatkowo posypałem świeżymi porami dla ozdoby.

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Marta98

22.02.2011 20:57
ciekawi mnie jak smakuje

Ewa109

28.09.2010 20:59
nie mam odwagi skosztować:) ale wygląda apetycznie:)

Małgorzata113

03.07.2010 10:05
Mam smaka na te małże.

mehia

24.05.2010 08:39
egzotyczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat