Małże w białym winie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małże

    1 kg
  • cebula

    1/2 kg
  • czosnek ząbki

    4 szt
  • natka pietruszki

  • wino białe wytrawne

    250 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • masło

    100 g
  • sok z cytryny

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Małże porządnie wyszorować, otwarte wyrzucić. Resztę małży namoczyć w zimnej wodzie na ok 15 min aby się oczyściły z piasku.
2.
Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać na patelnie małże i zalać winem, doprawić Smażyć 5-6 minut. Wszystkie małże powinny się w tym czasie otworzyć. Te, które się nie odtworzyły należy wyrzucić.
3.
Małże należy podać posypane posiekana natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat