Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małże w białym winie

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

małże 1 kg
cebula 1/2 kg
czosnek ząbki 4 szt
natka pietruszki
wino białe wytrawne 250 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
masło 100 g
sok z cytryny 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Małże w białym winie

1.
Małże porządnie wyszorować, otwarte wyrzucić. Resztę małży namoczyć w zimnej wodzie na ok 15 min aby się oczyściły z piasku.
2.
Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać na patelnie małże i zalać winem, doprawić Smażyć 5-6 minut. Wszystkie małże powinny się w tym czasie otworzyć. Te, które się nie odtworzyły należy wyrzucić.
3.
Małże należy podać posypane posiekana natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak