małże w białym winie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małże

    1 kg
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • masło

    100 g
  • białe wino

    300 ml
  • cebula biała

    1 sztuka
  • koperek

    0,5 pęczka
  • pietruszka

    0,5 pęczka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • Czosnek suszony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Małże dokładnie myjemy.
Cebulę szklimy na maśle. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy małże, następnie zalewamy je winem, Dusimy do momentu, aż małże się otworzą, dodajemy śmietanę, drobno posiekane koperek i pietruszkę, doprawiamy i dusimy jeszcze 5 minut.
leonkot
W otwarte małże delikatne stukamy, jeśli się nie zamkną, znaczy, że są zepsute - wyrzucamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 06.11.2015 16:55
Ładne czy nie ładne i tak nie zjem małży :)
leonkot 06.11.2015 14:26
Zdjęcie niezbyt ładne, bo nie potrafię fotografować dań w sosie ale zaręczam Wam że były pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat