małże w białym winie

małże w białym winie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małże

    1 kg
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • masło

    100 g
  • białe wino

    300 ml
  • cebula biała

    1 sztuka
  • koperek

    0,5 pęczka
  • pietruszka

    0,5 pęczka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • Czosnek suszony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania małże w białym winie

Małże dokładnie myjemy.
Cebulę szklimy na maśle. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy małże, następnie zalewamy je winem, Dusimy do momentu, aż małże się otworzą, dodajemy śmietanę, drobno posiekane koperek i pietruszkę, doprawiamy i dusimy jeszcze 5 minut.
leonkot
W otwarte małże delikatne stukamy, jeśli się nie zamkną, znaczy, że są zepsute - wyrzucamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Margo1 06.11.2015 16:55
Ładne czy nie ładne i tak nie zjem małży :)
leonkot 06.11.2015 14:26
Zdjęcie niezbyt ładne, bo nie potrafię fotografować dań w sosie ale zaręczam Wam że były pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat