Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małże Świętego Jakuba w sosie Beurre Blanc

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

przegrzebki 24 szt
seler korzeniowy 1,5 kg
masło 100 g
śmietana gęsta 200 ml
cykorie 4 szt
curry 2 łyżeczki
cukier

Sos Beurre Blanc

wino białe wytrawne 500 ml
sok z cytryny
szalotka 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
śmietana 18 proc 100 ml
masło 200 g
koperek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Małże Świętego Jakuba w sosie Beurre Blanc

Seler po obraniu pokroiłem na szóstki. Ugotowałem w osolonej wodzie, osączyłem a następnie zmiksowałem. Zagotowałem śmietanę z curry i wymieszałem z selerowym puree.
Sos : zagotowałem wino z listkiem laurowym i szalotkami, podgrzewałem, aż ¾ wina odparowała. Połączyłem ze śmietaną, ponownie zredukowałem objętość sosu o ¾. Ciągle mieszając, dodawałem po kawałeczku zimnego masła. Następnie zmiksowałem posiekany koperek i połączyłem go z sosem. Doprawiłem odrobiną soku z cytryny. Oddzieliłem poszczególne listki cykorii. Rozgrzałem masło z cukrem, włożyłem listki cykorii, lekko mieszałem, aby całe pokryły się karmelem. Włożyłem małże na bardzo gorącą patelnię, zrumieniłem z każdej strony. Podałem z selerowym puree i listkami cykorii. Polałem sosem Beurre Blanc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 27.09.2015 16:20
Szkoda, że dania kuchni śródziemnomorskiej nie cieszą się powodzeniem na naszych terenach :(
Grazyna0211 25.09.2015 19:01
wykwintne danie
Czosnek&Chilli 25.09.2015 10:56
po prostu ekstra
Futka 25.09.2015 09:39
Świetne! prezentują się bajecznie! :)
olkaaa 25.09.2015 07:40
Kusząca propozycja.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak