Małże Świętego Jakuba w sosie Beurre Blanc

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • przegrzebki

    24 szt
  • seler korzeniowy

    1,5 kg
  • masło

    100 g
  • śmietana gęsta

    200 ml
  • cykorie

    4 szt
  • curry

    2 łyżeczki
  • cukier

Sos Beurre Blanc

  • wino białe wytrawne

    500 ml
  • sok z cytryny

  • szalotka

    2 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • masło

    200 g
  • koperek

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Seler po obraniu pokroiłem na szóstki. Ugotowałem w osolonej wodzie, osączyłem a następnie zmiksowałem. Zagotowałem śmietanę z curry i wymieszałem z selerowym puree.
Sos : zagotowałem wino z listkiem laurowym i szalotkami, podgrzewałem, aż ¾ wina odparowała. Połączyłem ze śmietaną, ponownie zredukowałem objętość sosu o ¾. Ciągle mieszając, dodawałem po kawałeczku zimnego masła. Następnie zmiksowałem posiekany koperek i połączyłem go z sosem. Doprawiłem odrobiną soku z cytryny. Oddzieliłem poszczególne listki cykorii. Rozgrzałem masło z cukrem, włożyłem listki cykorii, lekko mieszałem, aby całe pokryły się karmelem. Włożyłem małże na bardzo gorącą patelnię, zrumieniłem z każdej strony. Podałem z selerowym puree i listkami cykorii. Polałem sosem Beurre Blanc.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
R'n'G Kitchen 27.09.2015 16:20
Szkoda, że dania kuchni śródziemnomorskiej nie cieszą się powodzeniem na naszych terenach :(
Grazyna0211 25.09.2015 19:01
wykwintne danie
Czosnek&Chilli 25.09.2015 10:56
po prostu ekstra
Futka 25.09.2015 09:39
Świetne! prezentują się bajecznie! :)
olkaaa 25.09.2015 07:40
Kusząca propozycja.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat