Małże po marynarsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małże

    1,5 kg
  • szalotka

    4
  • masło

    50 g
  • wino białe wytrawne

    350 ml
  • śmietana 18 proc

    150 ml
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • ząbki czosnku

    2
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Małże płuczemy i osączamy. Masło rozpuszczamy i szklimy cebulę wraz z czosnkiem. Wlewamy wino ,dodajemy bouquet garni ,zagotowujemy. Dodajemy mule ,gotujemy kilka minut (jeśli mamy w skorupkach ,te które nie otworzą się ,wyrzucamy). Wyjmujemy bouquet garni ,wywar odparowujemy do połowy ,dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy solą ,mieszamy z natką. Podajemy od razu.
R'n'G Kitchen
Bouquet garni (gałązki natki pietruszki ,tymianku i liść laurowy)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 10.11.2014 21:24
ciekawe danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat