Małże na czarnym spaghetti

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małże

    500 g
  • makaron spaghetti

    250 g czarne spaghetti
  • suszone pomidory

    7 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • imbir

    4 cm
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • masło

    40 g
  • cebula

  • seler naciowy

    2 łodygi
  • kolendra

  • cytryna

  • curry

  • oliwa

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Małże opłukać pod bieżącą wodą. Makaron ugotować al dente.
Czosnek i imbir, obrać i posiekać w drobną kostkę. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Seler pokroić, cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek, imbir i cebulę. Zeszklić. Następnie dodać pomidory i seler naciowy, doprawić lekko pieprzem i curry. Przesmażyć razem około 5 minut. Do warzyw dodać wino i masło, doprowadzić do wrzenia i wrzucić małże. gotować 5 minut, aż otworzą się małże od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Na koniec dodać poszatkowaną kolendrę. Wymieszać. Podawać na czarnym spaghetti.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tomlen06 31.05.2015 20:18
na pewno w delikatesach Kuchnie świata, ale też można spotkać w supermarketach
jasiek 24.05.2015 17:15
do tego białe wino i jest super kolacja
Ada-Gaba 22.05.2015 22:04
ładnie podane
Rycerz 22.05.2015 21:58
Gdzie można zdobyć taki makaron? Raz widziałem w LIDLU ale teraz nie ma
IKrakowianka 22.05.2015 21:52
świetnie podane
kloruś 22.05.2015 21:22
chętnie bym skosztowała... wygląda bardzo apetycznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat