Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małże

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

małże 1 kg
wino białe wytrawne 125 ml
woda 125 ml
szalotka 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Małże

Nadzienie:
125g - makaron ORZO (wygląda jak ryż - na pewno jest w supermakietach)
2 plasterki boczku
1 łodyga selera
pół czerwonej papryki
2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
Dressing:
63ml oliwy
2 łyżki stołowe soku z cytryny
sól, pieprz (do smaku)
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki francuskiej musztardy

Oczyścić muszle, usunąć małe włoski z tej bardziej prostej strony. Muszle, wino, wodę i posiekane szalotki włożyć do dużego garnka, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i utrzymywać blisko stanu wrzenia przez około 2 minuty (ja czekam troszeczkę dłużej - aż wszyskie otworzą się). Odcedzić i wyrzucić te muszle, które nie otworzyły się. Wyjąć małże z muszli zachowując 24 puste muszle. Pozostałe puste muszle wyrzucić.
Przygotowanie nadzienia:
Do dużego garnka nalać wody, posolić, doprowadzić do wrzenia, dodać makaron i gotować na dużym ogniu przez 12 minut. Odcedzić makaron. Boczek pokroić w kosteczkę, usmażyć, aż będzie chrupiący. Następnie boczek przełożyć na papier, który odciąga tłuszcz. Łodygę selera i paprykę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę posiekać.
Dressing:
Połączyć oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier i musztardę. Dobrze wymieszać.
Wszystkie składniki nadzienia połączyć razem, dodać dressing i dobrze wymieszać. Wypełnić tym nadzieniem 24 muszle, na wierzch położyć po jednej małży.
(podaje się na zimno, farsz można zrobić dzień wcześniej)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 19.07.2011 11:30
chyba się nie przekonam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak