Maliny w zalewie waniliowej

Maliny w zalewie waniliowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maliny świeże

    3 kg
  • woda

    3 litry
  • cukier

    4 szkl.
  • cukier waniliowy

    1/2 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Maliny wkładamy do wyparzonych słoiczków. Z wody cukru i cukru waniliowego gotujemy syrop. Gorącym zalewamy słoiczki. Dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy, czyli wstawiamy słoiczki do garnka(dobrze jest położyć na dno ściereczkę) zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 20 min.
Tak przyrządzone maliny świetnie się przechowują i są doskonałe jako dodatek do deserów, szczególnie zimą, gdy nie ma świeżych owoców :) Dodatkowo mają super aromat :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 26.01.2016 17:22
super słoiczki
Ewa104 22.03.2013 16:54
Fajne.Zamiast cukru waniliowego można dodać laskę wanilii.
Rafał3 22.03.2013 16:13
świetny pomysł, świetny smak.... wszystko świetne polecam
Boska_Agatka 22.03.2013 16:10
no no no ale pychotka palce lizać

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat