Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maliny pod pierzynką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 15 dag
mleko 1/2 l
jajko 2 szt
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 opak
cukier 5 łyżek
masło 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Maliny pod pierzynką

Mleko zagotować ze szczyptą soli, cukrem waniliowym oraz łyżką cukru. Wsypać ryż, gotować ok. 15 min, często mieszając. Przestudzić. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru i żółtkami. Dodawać po łyżce ryżu. Na koniec dodać ubite białka.

DODATKOWO:
30 dag malin,
3 białka,
2 łyżki cukru.

Naczynie do zapiekania natłuścić, wyłożyć maliny, na to masę ryżową. Piec ok. 30 min w temp. 190st. Białka ubić z cukrem, rozsmarować na zapieczonym ryżu, piec jeszcze chwilę, aż się zrumieni, ok. 8-10min w temp. 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 27.11.2013 18:10
Pomysł świetny na pyszny deser :-)
Iwusia 14.11.2013 23:34
fantastyczny pomysł
caralajna 26.03.2013 07:38
pyszny deser, ryż z owocami jadam często
misia53 16.08.2012 21:41
wspaniały deser
Monika-twin 12.08.2012 07:07
ciekawe :D
Rafał10 14.06.2012 09:06
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak