Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
BISZKOPT
-
mąka tortowa
110 gram -
mąka ziemniaczana
40 gram -
cukier puder
110 gram -
jajko
5 sztuka
MASA MALINOWA
-
maliny świeże
1 kilogram -
cukier kryształ
200 gram -
sok z cytryny
1/2 sztuka -
mąka ziemniaczana
2 łyżka -
woda
1/2 szklanka
BITA ŚMIETANA
-
śmietana 30%
1 litr -
cukier puder
3 łyżka
PONADTO
-
maliny świeże
1/2 kilogram
Przepis i sposób przygotowania Malinowy tort dla sześciolatka
Kroki postępowania



Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą i wlać do gotujących się malin. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę. Odstawić do przestygnięcia.
WYKONANIE: biszkopt przekroić na trzy blaty.

Ułożyć drugi blat biszkoptowy lekko dociskając. Na nim rozsmarować warstwę masy malinowej i bitej śmietany. Z trzecim blatem biszkoptu postępować identycznie jak z drugim. Wierzch tortu udekorować pozostałymi malinami tuż przed podaniem tortu.

*bitej śmietany jest wystarczająca ilość, aby udekorować nią boki tortu, ale mój sześcioletni pomocnik chciał, żeby zostawić taki "artystyczny nieład", a pozostałą śmietanę zjeść prosto z miski
*wierzch tortu posypany jest przez mojego pmocnika również cukrową posypką , ale nie polecam tego, bo w kontakcie z bitą śmietaną zaczęła się natychmiast rozpuszczać
Tort najlepiej jest przygotować kilka godzin przed podaniem i przechowywać w lodówce w pojemniku na ciasto. Na chwilę przed podaniem wyjąć z lodówki i ułożyć owoce.
Komentarze (5)