Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowy tort dla sześciolatka

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

mąka tortowa 110 gram
mąka ziemniaczana 40 gram
cukier puder 110 gram
jajko 5 sztuka

MASA MALINOWA

maliny świeże 1 kilogram
cukier kryształ 200 gram
sok z cytryny 1/2 sztuka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
woda 1/2 szklanka

BITA ŚMIETANA

śmietana 30% 1 litr
cukier puder 3 łyżka

PONADTO

maliny świeże 1/2 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy tort dla sześciolatka

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.
Krok 1 - Malinowy tort dla sześciolatka foto
2
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki przesiać przez gęste sitko i delikatnie mieszając dodaję do ciasta. Wymieszać silikonową szpatułką.
Krok 2 - Malinowy tort dla sześciolatka foto
3
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec 30 minut.
Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Krok 3 - Malinowy tort dla sześciolatka foto
4
WARSTWA MALINOWA: maliny opłukać i dokładnie osączyć z wody. Następni przełożyć je do garnka. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Owoce zasypane cukrem odstawić na pół godziny, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Wlać sok z cytryny, garnek postawić na kuchence i zagotować. Gotować pod przykryciem 2 minuty.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą i wlać do gotujących się malin. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę. Odstawić do przestygnięcia.

WYKONANIE: biszkopt przekroić na trzy blaty.
Krok 4 - Malinowy tort dla sześciolatka foto
5
Na pierwszym blacie rozsmarować 1/3 część malinowej masy, na której ułożyć warstwę umytych i starannie osuszonych malin. Następna warstwa, to 1/3 część ubitej z cukrem śmietany kremówki.
Ułożyć drugi blat biszkoptowy lekko dociskając. Na nim rozsmarować warstwę masy malinowej i bitej śmietany. Z trzecim blatem biszkoptu postępować identycznie jak z drugim. Wierzch tortu udekorować pozostałymi malinami tuż przed podaniem tortu.
Krok 5 - Malinowy tort dla sześciolatka foto
6
*masa malinowa jest wystarczająco wilgotna, dlatego blatów biszkoptowych nie należy nasączać ponczem

*bitej śmietany jest wystarczająca ilość, aby udekorować nią boki tortu, ale mój sześcioletni pomocnik chciał, żeby zostawić taki "artystyczny nieład", a pozostałą śmietanę zjeść prosto z miski

*wierzch tortu posypany jest przez mojego pmocnika również cukrową posypką , ale nie polecam tego, bo w kontakcie z bitą śmietaną zaczęła się natychmiast rozpuszczać


Tort najlepiej jest przygotować kilka godzin przed podaniem i przechowywać w lodówce w pojemniku na ciasto. Na chwilę przed podaniem wyjąć z lodówki i ułożyć owoce.
Krok 6 - Malinowy tort dla sześciolatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 11.09.2015 16:52
Super torcik :)
anemon 22.03.2015 16:02
Powiem Ci, że ten tort smakował każdemu, bez względu na wiek. Jeszcze nigdy żadnego tortu nie zjedliśmy tak szybko jak tego. Cieszę się, że Ci się podoba.
Mancia w kuchni 19.03.2015 11:16
mam trochę więcej niż 6 lat, a wciągnęłabym kawałek takiego tortu w sekundę :)))
anula-d 16.02.2015 23:22
Robię podobny i jest pyszny.
Maniek2 19.10.2014 09:15
fajny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak