Malinowy tort dla sześciolatka

Malinowy tort dla sześciolatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • mąka tortowa

    110 gram
  • mąka ziemniaczana

    40 gram
  • cukier puder

    110 gram
  • jajko

    5 sztuka

MASA MALINOWA

  • maliny świeże

    1 kilogram
  • cukier kryształ

    200 gram
  • sok z cytryny

    1/2 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżka
  • woda

    1/2 szklanka

BITA ŚMIETANA

  • śmietana 30%

    1 litr
  • cukier puder

    3 łyżka

PONADTO

  • maliny świeże

    1/2 kilogram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Malinowy tort dla sześciolatka foto
BISZKOPT: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.
Krok 2 - Malinowy tort dla sześciolatka foto
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki przesiać przez gęste sitko i delikatnie mieszając dodaję do ciasta. Wymieszać silikonową szpatułką.
Krok 3 - Malinowy tort dla sześciolatka foto
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec 30 minut.
Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Krok 4 - Malinowy tort dla sześciolatka foto
WARSTWA MALINOWA: maliny opłukać i dokładnie osączyć z wody. Następni przełożyć je do garnka. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Owoce zasypane cukrem odstawić na pół godziny, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Wlać sok z cytryny, garnek postawić na kuchence i zagotować. Gotować pod przykryciem 2 minuty.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą i wlać do gotujących się malin. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę. Odstawić do przestygnięcia.

WYKONANIE: biszkopt przekroić na trzy blaty.
Krok 5 - Malinowy tort dla sześciolatka foto
Na pierwszym blacie rozsmarować 1/3 część malinowej masy, na której ułożyć warstwę umytych i starannie osuszonych malin. Następna warstwa, to 1/3 część ubitej z cukrem śmietany kremówki.
Ułożyć drugi blat biszkoptowy lekko dociskając. Na nim rozsmarować warstwę masy malinowej i bitej śmietany. Z trzecim blatem biszkoptu postępować identycznie jak z drugim. Wierzch tortu udekorować pozostałymi malinami tuż przed podaniem tortu.
Krok 6 - Malinowy tort dla sześciolatka foto
*masa malinowa jest wystarczająco wilgotna, dlatego blatów biszkoptowych nie należy nasączać ponczem

*bitej śmietany jest wystarczająca ilość, aby udekorować nią boki tortu, ale mój sześcioletni pomocnik chciał, żeby zostawić taki "artystyczny nieład", a pozostałą śmietanę zjeść prosto z miski

*wierzch tortu posypany jest przez mojego pmocnika również cukrową posypką , ale nie polecam tego, bo w kontakcie z bitą śmietaną zaczęła się natychmiast rozpuszczać


Tort najlepiej jest przygotować kilka godzin przed podaniem i przechowywać w lodówce w pojemniku na ciasto. Na chwilę przed podaniem wyjąć z lodówki i ułożyć owoce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasiaaa 11.09.2015 16:52
Super torcik :)
anemon 22.03.2015 16:02
Powiem Ci, że ten tort smakował każdemu, bez względu na wiek. Jeszcze nigdy żadnego tortu nie zjedliśmy tak szybko jak tego. Cieszę się, że Ci się podoba.
Mancia w kuchni 19.03.2015 11:16
mam trochę więcej niż 6 lat, a wciągnęłabym kawałek takiego tortu w sekundę :)))
anula-d 16.02.2015 23:22
Robię podobny i jest pyszny.
Maniek2 19.10.2014 09:15
fajny torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat