Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowy sos do deserów

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 1/2 kg
cukier 1 szklanka
żelfiks 1/2 opakowania
biała czekolada 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy sos do deserów

Malinki wymieszać z cukrem i żelfiksem, postawić na palniku i zagotować. Kiedy malinki zaczynają się gotować dodać połamaną w kostki czekoladę i delikatnie wymieszać. Malinek staramy sie za często nie mieszać, aby wszystkie się nam nie rozpadły i trzymać na ogniu tylko do momentu zagotowania. Przygotować malutkie słoiczki i wlać do nich gorący sos, zakręcić i odstawić do wystudzenia, dla pewności słoiki odwrócić.
Ja przechowuję w lodówce, ale można wynieść w chłodne miejsce, taki sos pięknie pachnie malinami ma piękny kolor i nadaje wyjątkowego smaku wszystkim deserom

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 15.09.2012 07:08
Sos malinowy... musi być pyszny :)
Justyna Jussstiii 01.09.2012 14:05
super
V_kuchareczka 01.09.2012 08:49
super
anemon 01.09.2012 07:36
Akurat "przerabiam" maliny na różne sposoby, więc chętnie wypróbuję i Twój pomysł.
kulinarny smak 01.09.2012 07:31
brzmi obiecująco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak