Malinowy serniczek na zimno

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    1,5 kg
  • śmietana 30%

    300 ml
  • cukier puder

    1,5 szkl
  • maliny świeże lub mrożone

    30 dag
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżki
  • galaretka malinowa

    2 op
  • olejek śmietankowy

  • sok z połowy cytryny

  • biszkopty okrągłe

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dno tortownicy 26 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Ser mielimy dwukrotnie i ucieramy z cukrem pudrem, śmietaną i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i lekko ciepłą dodajemy do masy serowej. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kilka kropelek olejku śmietankowego i wykładamy na biszkopty. Chłodzimy, by masa stężała. Maliny miksujemy, przecieramy przez sitko i dodajemy do drugiej połowy sera. Mieszamy i wylewamy na białą warstwę. Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Tężejącą wylewamy na sernik i chłodzimy. Dekorujemy bitą śmietaną i malinami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat