Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowy ryż z budyniem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3-4 porcje

ryż 100 gram
śmietana 1 łyżka (czubata)
cukier malinowy 2-3 łyżeczki
budyń malinowy (bez cukru) 1 opakowanie
mleko 450 ml
cukier 2 łyżki (płaskie)
masło 20 gram
mleko w proszku 2 łyżki (płaskie)

Dodatkowo

sos malinowy

Porada

Deser jest bardzo puszysty, kremowy i smakuje naprawdę niesamowicie. Przedstawiam wersję malinową, ale każdy z Was może przyrządzić go wg własnych preferencji.

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy ryż z budyniem

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować wg przepisu (lepszy jest lekko rozgotowany).
Krok 1 - Malinowy ryż z budyniem  foto
2
Ugotować budyń.
3/4 mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy z cukrem.
Całość połączyć z gotującym się mlekiem i energicznie mieszając - zagotować.
Do gęstego budyniu wmieszać masło.
Krok 2 - Malinowy ryż z budyniem  foto
3
Ryż wymieszać ze śmietaną i cukrem malinowym, a następnie połączyć z budyniem.
Dodać mleko w proszku i całość zmiksować na puszystą masę.
Krok 3 - Malinowy ryż z budyniem  foto
4
Deser przełożyć do miseczek - przed podaniem polać sosem malinowym.
Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu lub dodatkowo schłodzić w lodówce.
Krok 4 - Malinowy ryż z budyniem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:05
Lubię takie coś.
Ela15 16.01.2017 16:42
świetny deser
Diana Rusiłowicz 15.01.2017 01:07
Dziękuję :)
Edita 14.01.2017 09:24
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak