Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowy kopiec kreta z Mascarpone :)

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 120 gram
jajko 4 sztuki
cukier kryształ 120 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 150 gram
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
kakao 3 łyżki

Nadzienie

maliny świeże 1 szklanka
cukier 2 łyzki
galaretka 1 opakowania
woda gorąca 300 ml
serek mascarpone 250 gram
śmietana 30% 400 ml
cukier puder 3 łyzki
czekolada gorzka 50 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyzki
woda letnia 30 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy kopiec kreta z Mascarpone :)

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek/ Białka ubijamy na sztywno
Krok 1 - Malinowy kopiec kreta z Mascarpone  :) foto
2
Masło ucieramy z cukrem, potem stopniowo dodajemy żółtka
Krok 2 - Malinowy kopiec kreta z Mascarpone  :) foto
3
Kolejno dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao.
Krok 3 - Malinowy kopiec kreta z Mascarpone  :) foto
4
Na samym końcu dodajemy biała i delikatnie łączymy składniki.
Krok 4 - Malinowy kopiec kreta z Mascarpone  :) foto
5
Ciasto umieszczamy w tortownicy i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Krok 5 - Malinowy kopiec kreta z Mascarpone  :) foto
6
W tym czasie maliny mrożone podgrzewamy , dodajemy cukier i żelatynę rozprowadzona w wodzie - 2 łyżki zeatyny w 5 łyżkach wody
Krok 6 - Malinowy kopiec kreta z Mascarpone  :) foto
7
wydrążamy środek ciast i umieszczamy w nim maliny.
Krok 7 - Malinowy kopiec kreta z Mascarpone  :) foto
8
przygotowujemy galaretkę, pozostawiamy do stężenia - stężona wylewamy na maliny
Krok 8 - Malinowy kopiec kreta z Mascarpone  :) foto
9
Mascarpone ubijamy z śmietaną i cukrem pudrem. dodajemy napęczniałą żelatynę - przygotowana w proporcji 3łyzki żelatyny rozprowadzone w 30 ml wody.
Krok 9 - Malinowy kopiec kreta z Mascarpone  :) foto
10
Kolejno dodajemy pokruszoną czekoladę
Krok 10 - Malinowy kopiec kreta z Mascarpone  :) foto
11
Krem nakładamy na ciasto , tworząc kopiec.
Krok 11 - Malinowy kopiec kreta z Mascarpone  :) foto
12
śmietanę obsypujemy pokruszonym ciastem , które zostało nam z wydrążenia. Ciasto schładzamy kilka godzin . Smacznego :)
Krok 12 - Malinowy kopiec kreta z Mascarpone  :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 08.04.2016 20:36
super ciacho,pycha
ben-ka 30.03.2016 11:11
Bardzo apetycznie wygląda.
ilka01 30.03.2016 10:14
pyszności :)
Krystyna32 30.03.2016 09:00
smaczne ciasto
Poison1988 30.03.2016 07:59
wygląda cudownie :) takiego kreta to mogłabym polubić :D
Maridka19 30.03.2016 07:50
Ależ to musi być pyszne :)
Renata9 30.03.2016 07:35
Bardzo smaczne ciacho :-)
pestka 30.03.2016 07:35
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak