malinowy całus

malinowy całus

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    100 g
  • czekolada biała

    50 g
  • dżem malinowy

  • wanilia

    1 łyżeczka/szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - malinowy całus foto
Czekoladę gorzką temperujemy tu instrukcja: http://www.sekretyczekolady.pl/varia/dlaczego-powinnismy-temperowac-czekolade-jak-to-zrobic/
Ta przygotowana czekoladą smarujemy foremy, schładzamy i ponownie smarujemy (powinniśmy nanieść 2-3 warstwy). Pamiętajmy o pozostawieniu czekolady na zrobienie spodów.
Krok 2 - malinowy całus foto
Czekoladę białą topimy, dodajemy do niej pastę waniliową lub ziarna wanilii, mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
Gdy czekolada w foremkach zastygnie nakładamy do nich dżem malinowy (oczywiście najlepszy własnej roboty ;]) i ostudzoną białą czekokoladę z wanilią. Dżem nakładamy wg własnego uznania, ale pamiętajmy, że musimy zrobić jeszcze spód - więc zostawiamy odrobinę miejsca w foremkach.
Krok 3 - malinowy całus foto
Pozostałą gorzką czekoladę wlewamy do foremek tworząc spody. Po jej zastygnięciu wyjmujemy czekoladki z foremki i rozkoszujemy się niebiańskim smakiem czekoladek własnej roboty :)
Przepis na 12 czekoladek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Renata22

16.02.2013 17:07
Pani Beata się napracowała, a koleżanki z pracy złamały postne postanowienia, no ale obok takich słodkości nie przechodzi się obojętnie...;);)

BeataJ

12.02.2013 21:17
Fakt - trochę pracy trzeba w to włożyć, ale warto :)

ewelinapac

12.02.2013 21:13
Świetny deser, mimo iż trochę pracochłonny. Na pewno warto poświecić chwilę na taki smakołyk. Na pewno przyrządzę niedługo ten wspaniały smakołyk.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat