Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

malinowy całus

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada gorzka 100 g
czekolada biała 50 g
dżem malinowy
wanilia 1 łyżeczka/szt

Przepis i sposób przygotowania na: malinowy całus

Kroki postępowania

1
Czekoladę gorzką temperujemy tu instrukcja: http://www.sekretyczekolady.pl/varia/dlaczego-powinnismy-temperowac-czekolade-jak-to-zrobic/
Ta przygotowana czekoladą smarujemy foremy, schładzamy i ponownie smarujemy (powinniśmy nanieść 2-3 warstwy). Pamiętajmy o pozostawieniu czekolady na zrobienie spodów.
Krok 1 - malinowy całus foto
2
Czekoladę białą topimy, dodajemy do niej pastę waniliową lub ziarna wanilii, mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
Gdy czekolada w foremkach zastygnie nakładamy do nich dżem malinowy (oczywiście najlepszy własnej roboty ;]) i ostudzoną białą czekokoladę z wanilią. Dżem nakładamy wg własnego uznania, ale pamiętajmy, że musimy zrobić jeszcze spód - więc zostawiamy odrobinę miejsca w foremkach.
Krok 2 - malinowy całus foto
3
Pozostałą gorzką czekoladę wlewamy do foremek tworząc spody. Po jej zastygnięciu wyjmujemy czekoladki z foremki i rozkoszujemy się niebiańskim smakiem czekoladek własnej roboty :)
Przepis na 12 czekoladek.
Krok 3 - malinowy całus foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 16.02.2013 17:07
Pani Beata się napracowała, a koleżanki z pracy złamały postne postanowienia, no ale obok takich słodkości nie przechodzi się obojętnie...;);)
BeataJ 12.02.2013 21:17
Fakt - trochę pracy trzeba w to włożyć, ale warto :)
ewelinapac 12.02.2013 21:13
Świetny deser, mimo iż trochę pracochłonny. Na pewno warto poświecić chwilę na taki smakołyk. Na pewno przyrządzę niedługo ten wspaniały smakołyk.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak