Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowo-budyniowe naleśniki

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3/4 szklanki
jajko 1 duże
mleko 1,5 szklanki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
olej do smażenia
budyń
mleko 1 litr
mąka ziemniaczana 4 płaskie łyżki
maliny świeże 2,5 szklanki
cukier do smaku ok 2 łyżki
DODATKOWO:
maliny świeże do dekoracji
biała czekolada do dekoracji
świeże listki malin do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowo-budyniowe naleśniki

CIASTO:
Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.

Gotowe przekładamy budyniem malinowym. Dekorujemy świeżymi owocami, posypujemy startą białą czekoladą i smakujemy!
BUDYŃ

Maliny miksujemy i przecieramy przez sito by usunąć z nich pestki.
Połowę mleka łączymy z otrzymanym sokiem i zagotowujemy. W drugiej połowie mleka rozpuszczamy mąkę. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń, słodzimy do smaku.

To letnia wersja na przygotowanie naleśnikowego obiadu. Choć zimą także możemy je przygotować używając mrożonych malin:).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 22.04.2014 08:39
fajny pomysł na smaczne naleśniki
gusia1000 19.02.2014 00:52
Wyglądają apetycznie.
pawlito 01.02.2014 08:08
elegancko wyglądają jak w restauracji
Mniam 29.01.2014 09:42
Cudownie wyglądają! Takie pyszności to można jeść :)
Kolorowa 28.01.2014 10:23
Super naleśniki ;)
krystyna330 27.01.2014 22:06
ale pychotka mniam
Milka100 27.01.2014 21:54
ale apetyczne i kolorowe naleśniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak