Malinowo-truskawkowy tort bezowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

beza

  • białko

    8 sztuk
  • cukier

    1 1/2 szklanki
  • sól

    szczypta
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • biały ocet winny

    2 łyżki

krem

  • śmietana 30%

    700 ml
  • serek mascarpone

    400 gram
  • cukier puder

    5 łyżek

dodatkowo

  • maliny świeże

  • truskawki świeże

  • mięta liście

  • dzika róża

    płatki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płatki róży i listki mięty posmarować białkiem i dokładnie obtoczyć w drobnym cukrze.
Ułożyć delikatnie na papierze i odstawić do wysuszenia.

Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli.
Stopniowo dodawać cukier ciągle miksując, aż białka staną się lśniące.
Na koniec dodać mąkę i ocet nadal miksując.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, narysować 3 koła o średnicy około 24 cm.
Na każdym z nich wyłożyć warstwę ubitych białek, tak aby utworzyły blaty tortu.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp 130 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut w lekko uchylonym piekarniku (z termoobiegiem).
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić bardziej drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Dodać mascarpone i dokładnie zmiksować.

Na dwa blaty nałożyć przygotowany krem i ułożyć warstwę pokrojonych owoców (w moim przypadku były to truskawki).
Blaty ułożyć jeden na drugim.
Na wierzch nałożyć trzeci, który tylko musnąć kremem i ułożyć na nim owoce (w moim przypadku były to maliny).
Całość dodatkowo udekorować kandyzowaną wcześniej miętą i różą.
Podawać najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 04.08.2016 10:11
cudny szkoda go kroic
asiatok 24.07.2016 21:05
pzrepiękny!!!
bestia1155 09.02.2016 10:50
bez zbędnych słów, PYCHA
ben-ka 07.02.2016 10:34
Aż ślinka cieknie:)
Megi 19.01.2016 09:36
wygląda cudnie
Ada-Gaba 03.10.2015 21:51
przepiękny torcik
Wiesława1 26.09.2015 10:16
Uwielbiam torty bezowe
ttrytka 25.09.2015 21:42
Smakowite kalorie
tomek18 23.09.2015 17:11
sama słodycz! rewelacja :)
inka2012 23.09.2015 15:51
cudownie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat