Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowo budyniowy torcik

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tort to nie tylko deser, który przygotowuje się na szczególne okazje. Można przygotować go w ramach sobotniego deseru do kawy. Malinowo budyniowy torcik świetnie sprawdzi się w sezonie, kiedy na krzaczkach pojawią się najpyszniejsze owoce. 

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jaja 2 sztuki
cukier 2 łyżki

masa budyniowa

budyń śmietankowy 1 sztuka
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mleko 3,2% 400 ml
masło 200 g
cukier 4 łyżki

pozostałe

galaretka różowa 1 sztuka malinowa
maliny świeże 300 g
borówki 10 sztuk
śmietana 30% 200 ml
fix do śmietany 1 sztuka
mięta 1 do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowo budyniowy torcik

Kroki postępowania

1

Biszkopt:
Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie dobrze ubita, dodaję żółtka i ubijam na puch.
Krok 1 - Malinowo budyniowy torcik foto
2
Mąki przesiewam i dodaję do jajek. Mieszam delikatnie od spodu. formę o średnicy 20 cm wykładam od spodu papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wkładam do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut około temp 160 stopni góra dół. Po wyjęciu zostawiam biszkopt w formie do przestygnięcia.

Krok 2 - Malinowo budyniowy torcik foto
3
Krem:
Budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier rozrabiam w3/4 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budyń. Mieszam i zagotowuje aż zrobi się gęsty. Odstawiam do przestygnięcia nakryty workiem foliowym nie wytworzy się kożuch.
Krok 3 - Malinowo budyniowy torcik foto
4
Masło ucieram na bialy puch i dodaję po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Krem wykładam na biszkopt wstawiam do lodówki na 30 minut.

Krok 4 - Malinowo budyniowy torcik foto
5
Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody. Maliny wykładam na krem, kilka zostawiam do dekoracji.
Krok 5 - Malinowo budyniowy torcik foto
6
Wylewam na nie galaretkę lekko tężejącą i wstawiam ponownie do lodówki.

Śmietankę kremówkę ubijam an sztywno, dodaję fix i dalej ubijam. Dekoruję ciasto śmietaną za pomocą szprycy. Układam maliny, borówki miętę.
Krok 6 - Malinowo budyniowy torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 31.07.2016 13:25
wspaniały torcik :)
monika141 22.11.2015 12:16
fantastycznie wygląda aż ślinka cieknie
Renataj 22.11.2015 11:05
Ślinka cieknie na sam widok:)
IKrakowianka 20.11.2015 19:40
przepiękny torcik
Krystyna32 20.11.2015 18:37
pyszności :)
anemon 20.11.2015 18:30
Pięknie wygląda Twój torcik, aż szkoda go jeść.
cukiereczek 20.11.2015 17:13
boskie ciasto
Janina 20.11.2015 16:56
Pyszności;)
Beatris 20.11.2015 16:10
Kolejny cudny torcik, pożeram go oczami:) Wspaniały:)
w mojej kuchni 20.11.2015 16:04
takie ciasto lubię zjeść
Agnieszka-87-25 20.11.2015 14:31
ale piękny
Justi2401 20.11.2015 14:27
Jak z obrazka :) Prześliczny.
Lis 20.11.2015 13:30
Wygląda tak że aż ślinka cieknie:)mniam
msmariusz 20.11.2015 13:28
aż ślinka cieknie
Ewelina1991 20.11.2015 12:59
piękny torcik
agataw1990 20.11.2015 12:43
Chciałabym dostać taki na urodziny ;)
halina17 20.11.2015 12:25
Pysznie wygląda torcik.
Madzai 20.11.2015 12:22
Aż chce się sięgnąć po kawałek, taki smaczny :)
magda1976 20.11.2015 11:32
Śliczny ten Twój torcik i na pewno pyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak