Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowe ciasto z budyniem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 sztuk
woda 3 łyżki
mąka 1 3\\4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 szklanka
warstwa budyniowa
budyń malinowy 2 sztuki
mleko 3,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier 3 łyżki
maliny świeże 300 dkg
DODATKOWO:
margaryna Kasia do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowe ciasto z budyniem

PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy mąkę, wodę,
proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na dwa placki (jeśli jest bardzo wyrośnięty, kroimy na więcej ale do ciasta używamy tylko dwóch). Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka, pozostawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącego mleka i dolewamy do letniego budyniu a następnie dosypujemy maliny i mieszamy. Placek biszkopta układamy na dnie wyłożonej folią tortownicy i wylewamy na niego 1/3 budyniu.Układamy herbatniki i wylewamy kolejną porcję ( 1/3 ) masy. Przykrywamy biszkoptem, wylewamy resztę budyniu i dekorujemy malinami. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AgaS10 08.10.2011 13:28
arcydzieło:)
kejt2 03.09.2011 12:43
Smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak