Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem

Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    0,5 kg
  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    110 gram
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    0,5 szklanki
  • jajka

    2 do ciasta
  • jajko

    1 do smarowania

NADZIENIE

  • maliny

    250 gram

CYNAMONOWY LUKIER

  • mleko

    2 łyżki
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • cynamon Prymat

    ok 1/3-0,5 łyżeczki do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem foto
Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka. Do rozpuszczonych dodajemy łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto, które odchodzić od ręki i garnka odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 2 - Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem foto
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Toczymy z niego gruby wałek, który dzielimy na plastry około 1,5 cm (wychodzi około 15 części).
Każdą porcje ciasta spłaszczamy i nakładamy na nią po kilka malin (7-8 sztuk). Brzegi ciasta zawijamy ku górze i sklejamy, zamykając tym samym owoce w środku.
Krok 3 - Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem foto
Uformowane bułeczki układamy miejscem łączenia do dołu na przygotowanej blaszce.

Bułeczki smarujemy jajkiem i pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut do zrumienienia (180°C).

Krok 4 - Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem foto
LUKIER:Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy do niego cynamon oraz stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty.
Krok 5 - Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem foto
Po wyjęciu jeszcze ciepłe bułeczki smarujemy lukrem. Pozostawiamy na kratce do ostygnięcia.
Jadwiga/Jaga85
Drożdżowe ciasto pachnące cynamonem i malinami- to pyszny letni posiłek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

30.06.2016 12:34
pysznie wyglądają

gusia1000

31.12.2015 02:17
Apetycznie wyglądają.

mysza75

30.12.2015 13:49
pyszne buły

Agnieszka-87-25

30.12.2015 13:42
bajeczne!!!!

msmariusz

30.12.2015 08:12
ładnie wyglądają, aż slinka cieknie

jagoda5913

30.12.2015 00:39
super bułeczki

norweska20

29.12.2015 23:26
bardzo apetyczne i malinowe nadzienie..pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat