Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowa frużelina

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

maliny świeże 2 kg
cukier 900 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
sok z cytryny 2 łyżki
mąka ziemniaczana 6 łyżeczek
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
woda ok 3/4 szklanki

Porada

Przygotowaną frużelinę wykorzystuje do deserów i ciast.

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowa frużelina

Kroki postępowania

1
Maliny przebieramy i przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier, sok z cytryny i zagotowujemy (około 5 minut). Maliny powinny puścić sok.
Krok 1 - Malinowa frużelina foto
2
Tak przygotowane zdejmujemy z ognia. Większą połowę malin przecieramy przez sito, by pozbyć się części pestek.
Krok 2 - Malinowa frużelina foto
3
Uzyskany sok wraz z nieprzetartymi malinami ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do nich cukier waniliowy.
Krok 3 - Malinowa frużelina foto
4
W połowie wody rozpuszczamy mąkę, a w połowie żelatynę.
Krok 4 - Malinowa frużelina foto
5
Mączną zawiesiną zalewamy maliny. Podgrzewamy do zagotowania. Następnie wlewany żelatynę. Całość dokładnie mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilkę i zdejmujemy z ognia.
Frużeliną napełniamy przygotowane słoiczki, szczelnie zamykamy. Przykrywamy słoiki ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 5 - Malinowa frużelina foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.12.2015 02:34
Znakomitość.
Ola1young 13.12.2015 17:55
bardzo pyszny deser
Mniam 13.12.2015 13:16
Malinowa frużelina jest przepyszna :)
bertpvd 13.12.2015 09:49
nie ma to jak domowe ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak