Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowa chmurka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

żółtko jajek 6 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól
cukier waniliowy 3 łyżeczki
cukier 10 dag
margaryna 15 dag
mąka 20 dag

beza migdałowa

białko 6 szt
sól
cukier 25 dag
płatki migdałowe 100 g

masa śmietanowa

śmietana kremówka 1 l
śmietan fix 6 szt
cukier puder 2 łyżki

masa malinowa

maliny świeże 70 dag
galaretka 3 op malinowej

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/09/malinowa-chmurka.html

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowa chmurka

Kroki postępowania

1
Dna dwóch blaszek o wymiarach 38 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy, sól i żółtka ucieramy na puch, a następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Malinowa chmurka foto
2
Gdy konsystencja ciasta będzie jednolita, dzielimy je na pół i wykładamy nim dno blaszki (czynność ta może Was nieco zirytować, ciasto jest lepkie i ciężko się rozprowadza).
Krok 2 - Malinowa chmurka foto
3
Białka razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Piana przed dodaniem cukru nie może być zbyt luźna - inaczej beza nie wyjdzie. Do ubitych białek dodajemy po 1 łyżce cukru. Przed dodaniem kolejnej musimy się upewnić, że poprzednia dobrze się rozpuściła. Przygotowaną bezę również dzielimy na dwie części i wykładamy je na przygotowane do pieczenia kruche spody. Białka przed włożeniem do piekarnika posypujemy płatkami migdałowymi.
Krok 3 - Malinowa chmurka foto
4
Blaty pieczemy ok 30 minut w 170*C i dokładnie studzimy (ja zawsze ciasto, które mam przekładać masą zostawiam na całą noc do wystudzenia).
Maliny i rozpuszczoną galaretkę mieszamy ze sobą i odstawiamy do lekkiego stężenia.Połowę śmietany, 1 łyżkę cukru pudru i śmietan - fix ubijamy na puch. Na 1 blat ciasta wykładamy masę śmietanową i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie na śmietanę wylewamy tężejącą galaretkę z malinami i ponownie wkładamy ciasto do lodówki. Gdy warstwa malinowa stężeje, z pozostałej śmietanki robimy masę, wykładamy na galaretkę i przykładamy ją drugim blatem ciasta. Ciasto władamy na kilka godzin do lodówki.
Krok 4 - Malinowa chmurka foto
5
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień po przełożeniu.


SMACZNEGO :-)
Krok 5 - Malinowa chmurka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 22.05.2017 15:34
super smaczne ciasto
ada.la 12.08.2016 08:58
pyszne ciasteczko
Alex_M 17.09.2015 20:42
dobre ciacho
Renataj 17.09.2015 20:32
Kuszące to ciacho:)
Wacław 17.09.2015 19:22
ZNAKOMITA TA CHMURKA :-)
Małgorzata Pin 17.09.2015 17:30
Super przepis, bardzo apetyczne ciacho.
kloruś 17.09.2015 15:27
uwielbiam! chętnie bym się poczęstowała!
ben-ka 17.09.2015 14:53
O ! super ciacho !
Justi2401 17.09.2015 14:50
Pięknie wygląda :)
Agnieszka-87-25 17.09.2015 14:36
apatyczne ciasto
Ewelina1991 17.09.2015 14:28
wspaniały wypiek!!
gusia1000 17.09.2015 13:47
Pięknie wygląda i na pewno smakuje.
marcia7 17.09.2015 13:28
wspaniałe polecam
krokus 17.09.2015 13:27
bardzo apetyczne ciasto
wwwiolka 17.09.2015 13:24
Bardzo fajny przepis.
Marta Ryżek-Kalkowska 17.09.2015 12:23
Pięknie ci to wyszło :)))
Janina 17.09.2015 12:18
Świetna chmurka;)
dagita 17.09.2015 11:59
Uwielbiam ciasta z malinami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak