Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małe jagodzianki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jagody 0,5 L
drożdże 3/4 kostki
cukier 1 szkl.
jajko 2 szt.
mleko 2 szkl.
mąka tortowa 3/4 kg
cukier puder 4 łyżki
woda 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Małe jagodzianki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku.
Jajka wraz z cukrem mieszamy i rozczyn wlewamy do nich.
Mieszamy i stopniowo dodajemy mąki. Wyrabiamy ciasto drożdżowe . Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Małe jagodzianki foto
2
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, rwę małą ilość ciasta w środek wkładamy jagody i dokładnie zlepiamy aby podczas pieczenia nie wyciekły.
Krok 2 - Małe jagodzianki foto
3
Bułeczki układamy na blaszce i rozmąconym białkiem smarujemy każdą, aby po upieczeniu miały ładny kolor.
Pieczemy 35 min w temp. 180 stopni.
Krok 3 - Małe jagodzianki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 01.09.2015 20:09
na pewno pyszne;)
Pani Domu 30.08.2015 09:34
świetne bułeczki
Zdzisław 23.08.2015 11:43
pyszne słodkości
Benita 23.08.2015 11:32
Uwielbiam jagodzianki-kojarzą mi się z wakacjami nad morzem.
Ola1young 23.08.2015 10:29
pyszne jagodzianki :)
ben-ka 23.08.2015 09:20
Apetyczne, bardzo apetyczne.
dom-agi 23.08.2015 08:49
Uwielbiam!
Babeczka35 23.08.2015 07:12
Pyszne jagodzianki:)
Iwusia 22.08.2015 22:37
wspaniałe jagodzianki
Mama niejadka 22.08.2015 21:38
super jagodzianki
Aleksandra/Olcia 22.08.2015 21:35
mniam mniam
Gracer 22.08.2015 20:18
super przepis
halina17 22.08.2015 20:04
Dobre jagodzianki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak