Małe gniazdka (pączki hiszpańskie)

Małe gniazdka (pączki hiszpańskie)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ok. 15-20 małych gniazdek

  • masło lub margaryna

    65 g
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • woda

    0,5 szklanki
  • sól

    szczypta
  • jajka

    2 szt

Lukier

  • cukier puder

    100 g
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • woda ciepła

    1 łyżka

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku zagotowujemy wodę z masłem lub margaryną oraz szczyptą soli. Za jednym razem wsypujemy całą przesianą mąkę. Energicznie mieszamy, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Do ciasta wbijamy 2 jajka i miksujemy mikserem. Gdy ciasto jest już gładkie przekładamy je do szprycy cukierniczej z końcówką dużej gwiazdki. Arkusz papieru do pieczenia delikatnie smarujemy olejem. Wycinamy z niego małe kwadraty. Na każdym wyciskamy okrągłe małe gniazdka. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej lub smalec. Na gorący odwracamy gniazdka. Pod wpływem ciepła papier się odklei. Gniazdka smażymy na rumiano z obu stron (po kilka minut). Odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe lukrujemy cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny i ciepłą wodą. Zamiast małych gniazdek można zrobić kilka dużych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1young

20.04.2017 18:39
smaczny deserek :)

Bernadeta1

18.04.2017 14:46
smaczny deserek

bietka

18.04.2017 14:09
apetyczne :)

Malinka

18.04.2017 13:47
Smaczne pączusie :)

jan_mag

18.04.2017 13:37
Bardzo dobre :)

VioletoweKucharzenie

18.04.2017 13:01
Jak można nie lubić gniazdek? Uwielbiam je od czasów szkolnych. Zrobione z ciasta parzonego są puszyste w środku i delikatne. Przygotowałam ich mini wersję, tak na jeden dwa kęsy. Następnym razem zrobię takie duże jak w cukierni.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat