Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małe drożdzóweczki z dżemem truskawkowym na dwa kęsy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1\2 kg
drożdże 5 dag
jajko 1 szklanka
mleko 2% 1\2 szklanki
cukier 1\2 szklanki
olej 6 łyzek
aromat waniliowy 6-7 kropel

Nadzenie

dżem truskawkowy gęsty
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Małe drożdzóweczki z dżemem truskawkowym na dwa kęsy

1. W połowie ciepłego mleka i w 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiać, zrobić w środku wgłębienie, wsypać resztę cukru wbić roztrzepane jajko , dodać wyrośnięte drożdże , olejek waniliowy wyrabiać ciasto dolewając reszte ciepłego mleka i olej. Wyrabiac az ciasto stanie sie gładkie. Odstawic na około30-40 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu rozwałkować cienko i wykrawać literatka krążki . 3. Na środku każdego kółeczka kłąść pół łyzeczki dżemu. , przykryc drugim krązkiem i dokładnie zlepiać wokoło boki. 4. Drożdzóweczki układać na blaszce i piec na złoty kolor w temp. 180 st. około 15 minut Przed podaniem lekko oprószyc cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna47 30.10.2015 22:33
Fajne i można zjeść kilkanaście bez wyrzutów sumienia.
mirosława4 27.10.2015 18:00
zjadłabym jedną nawet mogłaby być jeszcze ciepła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak