Małe cukinie grillowane, z sosem jogurtowym

Małe cukinie grillowane, z sosem jogurtowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinie małe zielone i żółte

    10 sztuk
  • oliwa

    1 łyżka
  • przyprawa ognista albo chili

    6 szczypt
  • jogurt naturalny

    200 ml
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • mięta świeża listki

    1 garść
  • pieprz mielony czarny

    do smaku:
  • sól

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Małe cukinie grillowane, z sosem jogurtowym foto
cukinie umyłam, przycięłam końce i poprzekrawałam wzdłuż na pół. Oprószyłam pieprzem i przyprawą ognistą, skropiłam niewielką ilością oleju i wymieszałam delikatnie - odstawiłam na pół godziny.
Krok 2 - Małe cukinie grillowane, z sosem jogurtowym foto
Ząbek czosnku posiekałam bardzo drobno, tak samo listki świeżej mięty
Krok 3 - Małe cukinie grillowane, z sosem jogurtowym foto
dodałam je do jogurtu.
Doprawiłam sos do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i przyprawy ognistej.
Krok 4 - Małe cukinie grillowane, z sosem jogurtowym foto
Rozgrzałam mocno patelnię grillową - ułożyłam na niej cukinie przecięciem do dołu a po kilku minutach...
Krok 5 - Małe cukinie grillowane, z sosem jogurtowym foto
gdy miały już ładne brązowe pręgi przełożyłam na drugą stronę i grillowałam jeszcze chwilę.
Krok 6 - Małe cukinie grillowane, z sosem jogurtowym foto
Podałam gorące z dodatkiem sosu oprószając lekko solą - pyszne, lekkie i całkiem szybkie jedzenie. Taka cukinia może być samodzielną przekąską albo dodatkiem do mięs.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anka1988

28.12.2015 21:48
pysznie przyrządzona cukinia

Jagódka77

02.10.2014 12:02
dla mnie rewelacja

Wafelek2601

30.06.2014 07:57
muszą być pyszne

goofy9

06.05.2014 15:41
pyszności, takie cukinie są najlepsze

jasiek

10.04.2014 23:13
smacznie i zdrowo

SmacznaPyza

12.10.2013 20:53
a według Ciebie powinny się grillować aż będą zwęglone czy aż się rozpadną ? to młodziutkie, delikatne warzywa i wystarczyła im chwila :)

Smaczna_B

11.10.2013 18:07
przecież widać ,że są jeszcze surowe

dagmara020

13.09.2012 13:56
wyglądają palce lizać:)

Aneta25

03.09.2012 19:41
ciekawy pomysł

angelika14

01.09.2012 11:35
ojejku przepyszne cukinie, muszę je zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat