Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małe cebularze

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże 40 g
cukier 1 łyżka
mleko 1 szklanka
sól 2 łyżeczki
olej 5 łyżek
jajko 1 szt

Farsz

cebula biała 3 szt
mak 2 łyzki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Znakomite na śniadanie ze szklanka mleka.

Przepis i sposób przygotowania na: Małe cebularze

Kroki postępowania

1
W garnku grzejemy mleko- tak żeby było ciepłe. Do niego kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę maki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, sól, olej. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy do maki i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Krok 1 - Małe cebularze foto
2
Gdy ciasto nam rośnie zabieramy się za farsz. Cebule kroimy w kostkę. Smażymy ją na patelni na złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawiamy sola i pieprzem oraz dodajemy mak. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy na placek o grubości ok 1 cm. Wycinamy kółeczka i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 2 - Małe cebularze foto
3
Na każdy nakładamy farsz. Wszystko pieczemy w 200 c ok. 17 minut
Krok 3 - Małe cebularze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 06.08.2014 23:30
Bardzo fajny przepis.
Maria 70 06.08.2014 23:08
Ja lubię takie małe!
Jadwiga/Jaga85 06.08.2014 22:18
Małe, ale pyszne!!!
halina17 06.08.2014 21:56
uwielbiam :)
Katarzyna/kate1980 06.08.2014 21:54
apetycznie się prezentują
Jusiaa 06.08.2014 21:40
Apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak