MAKRELA W ZALEWIE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zalewa na 2 słoiki 1 l

  • woda

    2 i 1/2 szkl.
  • ocet spirytusowy

    1/2 szkl.
  • cukier

    3 płaskie łyżki
  • sól

    2 płaskie łyżeczki
  • ziele angielskie

    4 ziarenka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.

Dodatkowo

  • makrela

    3-4 średnie szt.
  • masło do smażenia

  • cebula

    1/2 szt.
  • sól i pieprz

    świeżo mielone do oprószenia ryby
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Zalewa: Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować. Rybę wypaproszyć i dokładnie oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło. Układać rybę, smażymy, aż mięso makreli z różowego zrobi się białe (wystarczy ok. pół min. z każdej strony na średnim ogniu). Słoiki dokładnie sparzyć i wytrzeć na sucho ( słoiki można umyć i wstawić na 1-2 min. do mikrofali). Następnie do każdego słoika włożyć rybę oraz obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Zalać zaprawą i dokładnie zakręcić.

2. Tak przygotowaną rybę trzeba umieścić w garze ze ściereczką na dnie i zalać wodą. Jeżeli słoiki są gorące to zalać gorącą wodą. Woda powinna mieć podobną temperaturę, aby nam słoiki nie pękły. Gotować ok. 15 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 13.07.2016 22:37
prezentacja przepiękna!
mami93 04.09.2015 09:21
Ładnie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat