Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makrela w jogurtowym sosie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makrela 70 dag filetów
jaja 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
jogurt 1 szklanka
sok z cytryny 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
tłuszcz do smażenia 1 sztuka
ogórek kwaszony 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Makrela w jogurtowym sosie

Umyte filety skropić sokiem cytrynowym i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Ogórek pokrajać w talarki (powinno być ich tyle ile filetów). Tartą bułkę wymieszać z solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową (ok.1/2 łyżeczki). Na każdym podłużnym filecie ułożyć plasterek ogórka, zwinąć tak jak rolmopsy, spiąć krótkim patyczkiem, obtoczyć w roztrzepanym jajku i przyprawionej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć zwinięte filety i usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do półmiska, polać jogurtem wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki; dodać kilka łyżek kaparów a w wypadku ich braku - kilka drobno posiekanych marynowanych grzybków.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak