Makrela Pieczona

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól do smaku

  • makrela

    2 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI :

2 sztuki makrela świeża
Na marynatę:
2 ząbki czosnku (pokrojony na drobna kosteczkę)
4 łyżeczki nać pietruszki (posiekanej)
4 suszone pomidory
2 łyżki olej
sok z jednego plastra cytryny
Dodatkowo:
masło
sól morska wg.uznania
folia aluminiowa


PRZYGOTOWANIE:
Z powyższych składników robimy marynatę-mieszamy. Z ryb odcinamy głowy.Następnie je myjemy . Solimy je w środku i na wierzchu.Nacinamy każdą w trzech miejscach (wystarczy z jednej strony) W nacięcia wkładamy po troszkę masła.Do środka makreli wkładamy część naszej przygotowanej marynaty.Układamy na folii aluminiowej i po całej długości ryb rozkładamy resztę marynaty. Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C (grzanie-góra,środkowa półka) i pieczemy około 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 06.11.2012 19:41
Dobra ryba.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat